vrijdag 21 augustus 2015

SAIL 2015

Het is jammer dat we hier zitten. Want het is toch iedere keer weer een prachtig gebeuren. En wat een drukte in Amsterdam, waar ze een speciaal zakkenrollers team hebben. Het vervelende is dat ze op heterdaad betrapt moeten worden, dus als ze je knip al hebben, is het team te laat. Dan zeggen ze rustig, die vrouw liet hem vallen en ik wil hem net terug geven. Dus dit een moeilijke klus voor ze. Reken maar dat er veel gejat gaat worden, je kan wel zeggen, mij gebeurd het niet, maar als je even afgeleid word, ben je al de klos.
 
De Padua rond 1925.
 
s. De vader van Norbert, wilde ook varen, maar zijn vader zegt als je dat wil, moet je beginnen op een zeilschip. Dat heeft hij gedaan en is gestart op de Padua ( tegenwoordig heet het schip de Kruzenstern )
De Padua was een vracht schip een 4 mast Bark zeilschip. Ik moet er niet aan denken, als er geen wind staat, kom je geen meter vooruit. Hij is ook diversen malen om Kaap Horn gezeild. En was ook lid van een club die met een zeilschip rond Kaap Horn hebben gevaren. Het speldje hebben we nog, maar de bemanning van deze schepen is behoorlijk uitgedund. Het schip was Duits, maar de Russen hebben het gejat en daarom heet hij nu de Kruzenstern.
 
 
 
 
De Kruzenstern zoals hij nu in Amsterdam ligt. Dit is de Padua op volle zee.

Norbert heeft jaren mee gevaren met gasten om de schepen vanaf IJmuiden binnen te halen. Ook met de rondvaart, hadden ze vergunning om als ze aan de wal lagen, tussen de schepen door te varen. Dat was natuurlijk geweldig. 5 jaar terug is hij nog geweest en met zijn kinderen als bezoeker rond gelopen. Maar dat is het niet voor hem. Hij wil er gewoon aan mee doen. Een zwager van ons, werkt er als vrijwilliger, hij heeft ook gevaren, bij Sail om dingen te regelen. Dat had voor Norbert ook wel wat geweest. Dan krijg je een pasje en kan je overal komen.
 
De vader van Norbert, keurig zijn koffertje aan het uit pakken op de Kruzenstern.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten