woensdag 7 september 2016

400 hectare verbrand.

Het moest er van komen, met deze verschroeiende hitte. 38 graden, kurkdroog en een loeihete wind. Zondag middag is het begonnen en wij werden om een uur of 7 gebeld door een klant van Norbert. Die zat in Nederland naar zijn huis in Spanje te kijken, via het beveilig systeem. en zag dat de heg rond zijn woning in de fik stond. Daarna werd de verbinding verbroken, hij vroeg aan Norbert of wij wat wisten. Vaak weten we alles heel snel, maar nu dus helemaal niet. Wel op het moment dat hij belde, roken we ineens de brandlucht. Tja, we konden hem niet helpen, alleen op de hoogte houden. Dat hebben we ook gedaan, via Facebook en we hebben ieder bericht op facebook maar gedeeld. Alle wegen rondom, een groot gebied, waren afgezet. Granadella, de cumbre del sol overal was vuur. Echt hevige beelden van de vlammen, heel dicht bij de huizen. Je wil het niet weten, tot 2x toe, was de brandhaard uit, en heeft de pyromaan het weer aangestoken.

De hele nacht waren er huizenhoge vlammen, heel veel mensen die het gebied moesten verlaten. Wat me mee valt is, dat tot nog toe ongeveer 20 huizen in vlammen zijn opgegaan. Nu dinsdag middag is het vuur onder controle. Er is nog een brand bezig in Bolulla, die is niet onder controlle, maar laait zelfs op. En vanavond weer een brand op de weg Gata Javea, niet zo groot, maar de vliegtuigen moesten toch nog een keer de lucht in, wat nog net kon. Ze vliegen tot een uur of 8, dan de volgende dag weer. Vanavond om 10 uur weer een nieuwe brand, dit keer iets verder op aan de Costa, bij La Nucia. Daar is nog niet veel over bekent.

De meeste bewoners die terug mochten, vonden hun huizen zo terug. Huis in orde, maar de hele tuin zwart geblakerd. Wat een vreselijke ervaring moet dat zijn. Je zal maar net besloten hebben het huis te verkopen, dat gaat je heel veel geld kosten. Aan de andere kant, moet je natuurlijk blij zijn dat er geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd. Ik denk dat het 10 jaar kost om de omgeving weer een groen aanzicht krijgt. We zullen wel zien hoe het verder gaat, hopen niet dat er nog meer branden komen. De pyromaan slaat altijd toe op het juiste moment, september, rond 17.00 . Dit is een gegeven, uit Javea.

 

Het lijkt of er, rechts onder, mensen in zee zwemmen, maar dat zal toch niet? Het schattige strandje van Granadella.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten